Teamkampioenschappen 2008

22 en 23 november 2008

Team OKK

Larissa Wilschut, Martine Kuiper, Lashawndra Sambo, Lisanne fioole en Rona Barendse haalden de finale


OKK-team verrast

Gymnastiekvereniging OKK bereikte verrassend via de kwalificatiewedstrijden de finale van de teamkampioenschappen van de KNGU. Door een 7e plaats in de A-poule plaatste OKK zich voor de finale die afgelopen zondag werd geturnd. In de eerste ronde kwamen de nummers 5 t/m 8 van beide poules uit. OKK werd daar verdienstelijk 3e. In de volgende ronde kwamen de beste acht uit, waardoor OKK uiteindelijk op een 11e plaats van de 44 deelnemende teams belandde.

Meer punten
Het team van OKK bestond uit junior Lashawndra Sambo en de senioren Lisanne Fioole, Larissa Wilschut, Rona Barendse en Martine Kuiper. Er werd begonnen op balk, een moeilijk toestel, waar in de voorronde nog een paar foutjes werden gemaakt. De beste drie cijfers telden voor het groepstotaal. Dat totaal werd hier bijeen geturnd door Rona, Larissa en Lisanne. Alle drie turnden ze een goede oefening zonder vallen, wat Lashawndra net niet lukte. Lisanne ’s score van 8.45 was zelfs één van de hoogste in deze ronde. Balk werd dan ook afgesloten met meer punten dan in de voorronde.
Op het onderdeel vloer behaalde Rona met 8,433 de hoogste score. Net als het balkcijfer van Lisanne werd dit maar door één turnster in ronde 1 verbeterd. Lisanne (8,10) en Lashawndra (7,867) zorgden voor de twee overige scores die meetelden. Martine bleef met 7,733 niet veel achter. De totaalscore voor vloer was iets hoger dan in de voorronde, maar had nog hoger uit kunnen vallen, want Lashawndra scoorde in de voorronde een schitterende score van 8,80.
Bij sprong scoorde OKK het hoogst. Lisanne en Lashawndra scoorden respectievelijk 8,10 en 8,15 met een overslag hele draai, Rona scoorde 7,95. Beste turnster van OKK was hier Martine, die 8,25 scoorde met een Yamashita halve draai. Op dit onderdeel kan nog progressie gemaakt worden, want alle turnsters zijn of waren bezig met een sprong met een hogere uitgangswaarde. Ook dit onderdeel werd met een hogere score afgesloten dan de voorronde. Na drie onderdelen stond OKK verrassend eerste, terwijl het uitgangspunt was om niet laatste te worden.
Het onderdeel brug liep echter niet zo lekker. Lashawndra ’s cijfer (6,90) viel af voor het groepstotaal, dat bijeen werd geturnd door Lisanne (7,00), Rona (7,30) en Martine (7,45). Het totaal was echter bijna twee punten lager dan in de voorronde, waardoor OKK twee plaatsen terugviel in het klassement. Jammer, maar de derde plaats in de eerste ronde was veel meer dan vooraf was berekend, dus de tevredenheid overheerste.

Afscheid
Voor Larissa Wilschut en Rona Barendse was dit de laatste officiële wedstrijd voor OKK. Rona heeft besloten te stoppen, omdat de combinatie van wedstrijdturnen, school en andere bezigheden niet meer te combineren zijn voor haar. Larissa wordt in januari geopereerd aan een rugafwijking en zal daarna een jaar moeten revalideren. Zij verlaat OKK dus om medische redenen. Erg sneu voor haar, maar de trainers hopen dat alles voorspoedig mag verlopen.
Ook Marcella van der Meulen heeft na een jarenlange turncarrière besloten een punt achter het wedstrijdturnen te zetten. Dat heeft ook Lotte Monshouwer moeten besluiten na een tweede medische ingreep in haar linkerknie. Erg jammer, want Lotte had nog veel perspectief om progressie te kunnen maken. Het vertrek van deze vier is een gevoelige aderlating voor de A-selectie. Alle vier vergaarden in het verleden medailles en Lotte was vorig jaar bondskampioen bij de senioren in de 3e divisie.
Toch zijn ze niet allemaal verloren voor OKK. Rona geeft nog les bij de recreanten en Marcella en Lotte blijven lesgeven bij de onderbouw van de A-selectie waar ze hun ervaringen over kunnen brengen op de jongeren.